Skip to content
Wij zoeken nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures
Trends 2023

3 belangrijkste trends in webdesign 2023

De technologie op het gebied van webdesign ontwikkeld zich razendsnel en de trends wisselen elkaar daardoor ook in rap tempo af. Sommige ontwikkelingen blijven relevant, zoals UX Design, Chatbots en responsiveness. Maar zijn de nieuwste trends ook relevant voor jouw bedrijf? We hebben de drie belangrijkste trends op een rijtje gezet!

Geanimeerde iconen

Websites worden steeds meer een ervaring en nemen afstand van grote lappen met tekst. Het is belangrijk om zo concreet en helder mogelijk de boodschap over te brengen en toch jouw eigen unieke bedrijfsidentiteit te behouden! In 2023 zal deze ervaring zich verder ontwikkelen. Dit keer middels geanimeerde iconen en illustraties. Hier bedoelen wij niet een pijltje die heen en weer schuift als je eroverheen hovert, maar een echte animatie die afspeelt aan de hand van jouw interactie.

Een volledige animatie kan gemaakt worden in After Effects en deze wordt in een piepklein .json bestand geëxporteerd, zodat het vervolgens embed kan worden op de website. Zo blijft de laadtijd van een website snel en kun je bijvoorbeeld een animatie afspelen als je gaat scrollen. Een leuk voorbeeld is van Food Delivery Lottie.

AI webdesign

Met de razendsnelle ontwikkeling van Artificial Intelligence (voornamelijk Midjourney en ChatGPT) heeft de webdesigner een gigantische bron voor inspiratie en unieke content erbij. Je kan nu prachtige beelden automatisch laten genereren! Elke illustratie die een AI eruit gooit is volledig uniek en daarom ook zeer bruikbaar. De AI’s zullen zich in 2023 nog een flink stuk meer gaan ontwikkelen! Dit maakt het ook makkelijk voor bedrijven zonder graphic designer in dienst om de mooiste beelden  te creëren. Valt de toegevoegde waarde van een bureau dan weg? Zeker niet! Een bureau helpt bij het creëren van deze afbeeldingen en zal altijd de huisstijl bewaken. Een menselijk oog en expertise van een graphic designer blijft van belang.

Er zijn alleen twee dingen om rekening mee te houden: op dit moment zit er geen copyright op AI-gegenereerde afbeeldingen, omdat er niet genoeg menselijke tussenkomst aan te pas komt. Hoe dit zich zal ontwikkelen, blijft dus de vraag. Daarnaast is de bezoeker altijd (onbewust) op zoek naar een persoonlijke band met het bedrijf achter de website, het gebruik van échte foto’s helpt daarbij. Zal een AI-gegenereerde afbeelding hetzelfde effect hebben? Daar zijn nog geen onderzoeken naar gedaan.

Dark mode

Jarenlang was het de norm om een lichte achtergrond van een website als basis te hanteren. Nu is het al meerdere jaren gaande, maar zal het ook in 2023 weer prominent van toepassing zijn. Ik heb het dan over ‘Dark mode’. Dark mode zorgt er juist voor dat de achtergrond van jouw website donker is. Zo krijgt je website al snel een chique premium uitstraling. Kijk maar eens naar de ontwerpen van de AI hierboven. Dark mode helpt tevens de ogen te ontlasten en het energieverbruik van apparaten te verminderen. Minder stroomverbruik is zeker prettig met de huidige prijzen ;).

Kijk ook regelmatig eens kritisch naar jouw eigen website. Is deze nog helemaal up-to-date? Kan de bezoeker vinden wat hij zoekt? Heeft het een moderne make-over nodig? We kijken graag met je mee! Samen duiken we de statistieken in hoe de website nu presteert en bedenken we welke ontwikkelingen relevant zijn om aan te passen. Neem vooral eens contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Joost Lettink
Joost is onderhand onderdeel van het interieur bij REAL Concepts. Met zijn kennis op het gebied van multimedia verzorgt hij een grote verscheidenheid aan projecten. In zijn vrije tijd is hij ironisch genoeg druk met de kunst van het niks doen.

Op de hoogte blijven?

Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief uit met tips, inspiratie en ontwikkelingen. Zo hoef je er niet naar op zoek! Handig toch?

REAL Concepts

REAL Concepts BV
Beekhuizenseweg 11
6881 AA, Velp
+31 (0)26 – 31 90 160
verbinders@realconcepts.nl

Social

Kijkje achter de schermen? Volg onze socials!

Partners