Skip to content
Inspiratiesessies Inside Out Storytelling. Bekijk hier de beelden
Ben jij er al klaar voor?

Google Analytics 4

Ben jij al voorbereid? Google Universal Analytics (UA) gaat binnenkort over op Google Analytics 4 (GA4). Dat houdt in dat er vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe statistieken meer worden verzameld op de oude Universal Analytics. Is jouw site gekoppeld aan Google om het webverkeer te monitoren? Stap dan zo snel mogelijk over naar Google Analytics 4, want op tijd schakelen levert de beste resultaten op. Wij leggen uit hoe je moeten overstappen naar Google Analytics 4 en wat je hierover moet weten.

Wat is Google Analytics?

Even terug naar de basis: wil jij zien hoe goed jouw website bezocht wordt en waar mensen op jouw website naar zoeken? Dan is Google Analytics de perfecte tool. Je plaatst een stukje code op jouw website of installeert een van de vele plugins op jouw Content Management System (bijvoorbeeld WordPress) en je bent klaar. Vanaf dat moment kun je via Google Analytics zien hoeveel bezoekers op jouw website komen en wat hun gedrag is. Dit is ontzettend waardevolle data. Zie je dat een pagina niet zo goed presteert als je zou willen, dan zou je op je website wijzigingen kunnen doorvoeren om de prestaties van deze pagina te verbeteren. Zo stuur je jouw klanten direct door naar de relevante locaties.

Lees ook: Google Universal Analytics vs. Google Analytics 4 – Wat zijn de verschillen?

Zo stap je over naar Google Analytics 4

Google heeft er alles aan gedaan om de migratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Als je op de oude omgeving van UA komt, krijg je een melding om een koppeling te maken met GA4. Met één klik op de knop is de basis setup klaar. Mocht je deze melding niet zien, dan kun je het volgende doen:

  • Open je Google Analytics-account
  • Ga linksonder naar ‘Beheer’ of ‘Admin’
  • Klik in de middelste kolom (Property) op de eerste optie: ‘Instelassistent voor GA4’ of ‘GA4 Setup Assistant’
  • Kies voor ‘Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken’ of ‘I want to create a new Google Analytics 4 property’ en doorloop de stappen

Goed om te weten

  • GA4 begint pas met data verzamelen ná het instellen ervan. De bestaande data uit UA blijft bestaan in een andere property, maar wordt niet overgezet naar jouw nieuwe omgeving. Even snel een periode vergelijken met vorig jaar wordt dan behoorlijk omslachtig. Wees er daarom vroeg bij, mocht dit nog niet ingesteld zijn.
  • De koppeling geldt in principe enkel voor basisstatistieken (pageviews, users e.d.). Maatwerkwijzigingen en eventuele Google Data Studio rapporten zul je opnieuw moeten instellen.
  • Via een Goals migration tool kun je eventuele zelf ingestelde doelen overzetten.
  • Let op als je je eigen IP-adres uitsluit van statistieken. Normaliter stel je dit in UA in jouw ‘view’. Deze is in GA4 verplaatst naar jouw ‘property’.

Hulp nodig bij het overstappen van Google Universal Analytics naar Google Analytics 4? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je bij de juiste migratie en koppeling aan jouw website, zodat er geen belangrijke data verloren gaat. Mail naar martijn@realconcepts.nl en hij helpt je graag verder.

Joost Lettink
Joost is onderhand onderdeel van het interieur bij REAL Concepts. Met zijn kennis op het gebied van multimedia verzorgt hij een grote verscheidenheid aan projecten. In zijn vrije tijd is hij ironisch genoeg druk met de kunst van het niks doen.

Op de hoogte blijven?

Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief uit met tips, inspiratie en ontwikkelingen. Zo hoef je er niet naar op zoek! Handig toch?

REAL Concepts

REAL Concepts BV
Beekhuizenseweg 11
6881 AA, Velp
+31 (0)26 – 31 90 160
verbinders@realconcepts.nl

Social

Kijkje achter de schermen? Volg onze socials!

Partners