Skip to content
Wij zoeken nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures
Duurzaamheid

Is houtvrij papier echt houtvrij?

Wist je dat bijna elk soort papier enige vorm van hout bevat? In de wereld van papierproductie bestaat er veel verwarring over de verschillende papieren soorten. In deze blog duiken we dieper in op de verschillen tussen houtvrij, praktisch houtvrij en houthoudend papier.

Zo kom je precies te weten wat de beste keuze is voor jouw drukwerk!

Houtvrij papier: onze voorkeur

Bij ons wordt maar liefst 98% van al onze producties gedaan op houtvrij papier. Maar wat is houtvrij papier precies? Houtvrij papier bevat geen lignine, een organische stof die voorkomt in de celwand van houtcellen. Door hout te koken in sulfiet of sulfaat, wordt de lignine verwijderd. Daarna wordt de pulp gebleekt om een mooie witte kleur te krijgen.

Houthoudend Papier: voor kortdurend gebruik

Houthoudend papier bevat wél lignine, wat na verloop van tijd zorgt voor vergeling. Dit maakt het ideaal voor materialen met een korte levensduur, zoals kranten en folders. Het productieproces is minder intensief dan dat van houtvrij papier, waardoor de kosten vaak lager zijn. Praktisch houtvrij papier is een tussenvariant die ook lignine bevat, maar in mindere mate dan houthoudend papier.

Duurzaamheid en milieu

Een veelgehoorde zorg is dat voor papierproductie hele bossen worden gekapt. Gelukkig is dit een misverstand. Voor de productie van zowel houtvrij als houthoudend papier worden snelgroeiende bomen gebruikt. Deze bomen zijn ideaal om CO2 af te vangen. Bovendien wordt er meer aangeplant dan er wordt gebruikt, en jonge bomen vangen meer CO2 af dan oude.

Daarnaast wordt er veel pulp teruggewonnen uit oud papier, wat vaak wordt gebruikt in grijsbord karton of goedkope deuren. Hoewel deze pulp niet FSC-gecertificeerd is vanwege de onbekende herkomst, draagt het wel bij aan een circulaire economie.

Kies voor FSC-gecertificeerd papier!

Wil je zeker weten dat je duurzaam bezig bent? Kies dan voor FSC-gecertificeerd papier. Dit garandeert dat het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Zo draag je bij aan een beter milieu en een duurzame toekomst.

Of je nu kiest voor houtvrij of houthoudend papier, beide hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Voor materialen met een lange levensduur is houtvrij papier de beste keuze, terwijl houthoudend papier ideaal is voor kortdurend gebruik. En door te kiezen voor FSC-gecertificeerd papier, zorg je ervoor dat jouw drukwerk bijdraagt aan een duurzame wereld.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over onze papiersoorten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Avatar foto
Roel
Roel is van generatie 0 bij REAL Concepts en wordt vrolijk van grafische producties waarbij nagedacht en uitgezocht moet worden. In zijn vrije tijd staat hij graag met de jeugd op het voetbalveld en kookt hij de lekkerste gerechten.

Op de hoogte blijven?

Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief uit met tips, inspiratie en ontwikkelingen. Zo hoef je er niet naar op zoek! Handig toch?

REAL Concepts

REAL Concepts BV
Beekhuizenseweg 11
6881 AA, Velp
+31 (0)26 – 31 90 160
verbinders@realconcepts.nl

Social

Kijkje achter de schermen? Volg onze socials!

Partners