Skip to content
Inspiratiesessies Inside Out Storytelling. Bekijk hier de beelden
Trends 2023

De toekomst van drukwerk: de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2023

Je zal je wellicht wel afvragen: waarom is drukwerk nog relevant in een wereld vol met moderne ontwikkelingen? Hoelang zullen hier nog trends & ontwikkelingen in blijven komen? Ik leg het je uit!

Drukwerk blijft een effectieve manier om de juiste boodschap over te brengen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen drukwerk beter onthouden dan digitale media. Vooral op de volgende 4 punten scoort drukwerk goed:

Fysieke aanwezigheid
Drukwerk is tastbaar, je kunt het voelen en ruiken. Dat doet iets met je hersenen! Daarnaast leest een gedrukte tekst fijner, dan tekst op een beeldscherm. Ook kun je het gemakkelijk delen met anderen en bewaren als het nodig is. Het heeft een hoge attentiewaarde.

Vertrouwenwekkend
Door zowel online én offline aanwezig te zijn, straal je professionaliteit en betrouwbaarheid uit.

Opvallend
Kies je voor een uniek design met een pakkende tekst in je drukwerk? Dan val je extra op!

Duurzaam
Hoewel digitale media een kortere houdbaarheid heeft, kan drukwerk vele jaren meegaan. Denk bijvoorbeeld aan jubileumboeken.

Oké, we hebben nu scherp waarom drukwerk nog steeds relevant is! Maar wat zijn deze trends & ontwikkelingen dan?

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste trends is de toenemende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke drukmethoden. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun consumptiegedrag op het milieu, en dit geldt ook voor drukwerk. Er zal daarom naar verwachting een toenemende vraag zijn naar drukmethoden die gebruikmaken van milieuvriendelijke inkten en papier van duurzame bronnen.

Wij merken dan uiteraard ook dat het milieuaspect steeds vaker wordt gecommuniceerd. Denk hierbij aan het toevoegen van een FSC-logo en de optie om CO2-neutraal te drukken. Een FSC-logo betekent dat het materiaal afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast zijn veel drukkers verduurzaamd of zijn daarmee nog verder aan het uitbreiden. Slim!

Ook merken wij dat er steeds meer Investeringen worden gedaan door drukkers in zuinigere en snellere machines zoals drukpersen en afwerkingmachines.

Bekijk hierboven een uitlegvideo over het FSC keurmerk.

Personalisatie & maatwerk

Steeds meer bedrijven bieden aan om drukwerk op maat te produceren voor individuele klanten, wat kan leiden tot een toenemende vraag naar flexibele druktechnologieën die in staat zijn om kleine oplages te produceren met een hoge kwaliteit.

Tot slot zal de toepassing van digitale technologieën in de drukindustrie naar verwachting blijven toenemen. Dit kan leiden tot een verschuiving van traditionele drukmethoden naar meer digitale druktechnologieën, zoals inktjetdruk en toner-based druk.

Look & Feel

In het geval van drukwerk is de “look & feel” belangrijk omdat het de manier bepaalt waarop het drukwerk wordt waargenomen door de doelgroep. Belangrijk dus om de “look & feel” van drukwerk zorgvuldig te overwegen ( design + materialen) en te bepalen welke boodschap het moet uitstralen om de doelgroep te bereiken en te overtuigen!

Wij hebben er drie uitgelicht:

  • Aardse kleuren zijn de trend van 2023!

Kleuren als bruin, oker en groen zullen populair zijn in 2023 vanwege hun natuurlijke en rustgevende uitstraling. Deze kleuren kunnen worden gebruikt om een gevoel van balans en harmonie te creëren en kunnen worden gecombineerd met andere, levendigere kleuren om een interessant en aantrekkelijk visueel effect te creëren.

  • Flock printing

Al gehoord van Flock printing? Het is een opvallende manier om een boek mee te bedrukken! Met een bepaalde techniek breng je een dun laagje viscose aan, zo creëer je een aaibaar én luxe uitstraling op een boek. Meer over weten? Lees het blog: What the flock?!

  • Minimalisme, less is more!

Met alle opkomende technologie en handigheden die ons leven in veel aspecten makkelijk maken zijn wij als mens nou eenmaal gewend aan gemakzucht. Minimalisme zorgt voor een opgeruimd en eenvoudig gevoel waardoor de doelgroep zijn of haar aandacht makkelijk en sneller kan vestigen op de belangrijkste boodschap.

Daarnaast is minimalisme in drukwerk ook een trend vanwege de toenemende nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Minimalistisch drukwerk kan helpen om het gebruik van papier en andere materialen te beperken en kan daarom bijdragen aan een duurzamere manier van werken.

Houd deze trends zeker in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste innovaties in het drukwerk, zodat je altijd kunt blijven profiteren van de vele voordelen die drukwerk te bieden heeft.
Hulp nodig? Wij helpen je verder!

Avatar foto
Roel
Roel is van generatie 0 bij REAL Concepts en wordt vrolijk van grafische producties waarbij nagedacht en uitgezocht moet worden. In zijn vrije tijd staat hij graag met de jeugd op het voetbalveld en kookt hij de lekkerste gerechten.

Op de hoogte blijven?

Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief uit met tips, inspiratie en ontwikkelingen. Zo hoef je er niet naar op zoek! Handig toch?

REAL Concepts

REAL Concepts BV
Beekhuizenseweg 11
6881 AA, Velp
+31 (0)26 – 31 90 160
verbinders@realconcepts.nl

Social

Kijkje achter de schermen? Volg onze socials!

Partners